Djurhållningen

Gårdens alla djur & hantering

Nötkreatur

På Gästa gård har vi idag en besättning bestående av ca 45 dikor (dikor är kor som inte mjölkas utan bara ger di till sin egen kalv) och ungefär lika många kalvar (djur under 6 månader) och ca 20 ungdjur (över 6 månader), totalt ca 100 djur. Dikorna går ute året om med tillgång till foderplatta, rinnande vatten och vindskydd. På våren föds kalvarna ute på betet och går hela sommaren med sin mamma, fram till hösten då de skiljs åt. Detta för att kalvarna blir könsmogen vid denna ålder.

Tjurkalvarna går i en lösdriftsbox tills dem säljs till en slutuppfödare. Kvigorna går i en lösdriftsbox med djupströbädd (halm) på vintern och en separat beteshage på sommaren tills dem blir mogen för att träffa avelstjuren. Tjurar som blir kvar på gården får gå i en egen beteshage och vid en ålder av ca två år är dem fullvuxna och redo för att skickats iväg på slakt. I samband med slakt väljs de finaste han- och hondjuren ut för att bli köttlådor som säljs i egen regi. Besättningen består i huvudsak av Polled Hereford (hornlös) med inslag av Limousine och lite Charolais.

Övriga djur

På gården finns även 20 höns, 3 kalkoner, 2 ankor, 8 katter, 1 hund och 1 sköldpadda. Alla dessa djur är frigående förutom sköldpaddan som för sin egen säkerhets skull hålls instängd i sitt terrarium. Om tillfälle ges får han komma ut på en kökspromenad eller en simtur i diskhon.

Hönsen producerar till och från ägg som säljs när tillgången är stor.